Ummetus on yleinen vaiva, josta kärsii jopa 8-26 % terveistä aikuisista. Ummetus aiheuttaa epämukavuutta ja vaatii hoitoa, mikäli se aiheuttaa vaivoja. Onneksi ummetus voidaan hoitaa useissa tapauksissa kotona. Tässä käymme läpi lyhyesti ummetuksen syitä, oireita ja hoitokeinoja, ja annamme vinkkejä ummetuksen kotihoitoon.
Mikä aiheuttaa ummetusta?
Ummetuksen syitä voivat olla muun muassa vähäinen kuitujen saanti, liikunnan puute, liian vähäinen nesteiden saanti, stressi tai tiettyjen lääkkeiden käyttö. Monissa tapauksissa ummetus voidaan kuitenkin hoitaa kotona.
Mitkä oireet voivat johtua ummetuksesta?
Ummetuksen oireet voivat sisältää vatsakipua, turvotusta ja epämukavuutta, mutta myös muita oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja huimausta. Monet ihmiset kokevat myös vaikeuksia ulostamisessa, mikä voi olla tuskallista ja epämukavaa.
Ummetuksen hoito elämäntapamuutoksilla
Ummetuksen hoitoon on useita tehokkaita kotihoitoja. Elämäntapamuutoksilla saa pysyvimmän ummetusta ehkäisevän avun tähän harmilliseen vaivaan. Kokeile näitä ohjeita 1-2 kuukauden ajan ennen kuin turvaudut suolen toimintaan vaikuttaviin lääkkeisiin.
Juo runsaasti vettä: riittävä nesteytys auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä ja pehmentämään ulostetta.
Syö kuitupitoista ruokaa: Kuitupitoiset ruoat, kuten hedelmät, vihannekset ja täysjyväviljat, auttavat parantamaan suoliston toimintaa. Täysjyväviljat leivissä ja puuroissa lisäävät tehokkaimmin suolen sisältöä. Jos kuitua ei saa riittävästi ruokavaliosta, voi kuidun saantia täydentää myös lääkkeettömillä kuituvalmisteilla.
Liiku säännöllisesti: Liikunta auttaa stimuloimaan suolistoa ja edistämään ruoansulatusta.
Vältä ummetusta aiheuttavia ruokia: Joillekin ihmisille tiettyjen ruokien, kuten banaanin tai mustan teen välttäminen voi auttaa välttämään ummetusta. Jätä nämä ruoka-aineet pois vasta, jos huomaat niiden aiheuttavan oireita.
Säännöllinen ulostusrytmi: Ulostuksen pidättäminen saattaa johtaa siihen, että suoli toimii harvemmin. Säännölliseen tyhjennysrytmiin pääsemiseksi voi kokeilla menemistä aamupalan jälkeen ulostamaan, vaikka tarvetta ei tuntuisi olevan.
Milloin avuksi ummetuslääke?
Jos lääkkeettömät hoidot eivät auta riittävästi, kannattaa aluksi kokeilla makrogolia sisältäviä valmisteita. Makrogoli sitoo itseensä vettä, jolloin suolen sisällön vesimäärä lisääntyy ja ulostemassa pehmenee. Tämä on useimmille tehokkain ja turvallisin vaihtoehto ummetuksen lääkehoitoon.
Myös laktuloosi ja kuituvalmisteet ovat hyviä vaihtoehtoja ummetuksen hoidossa. Nämä pehmentävät ulostetta sitomalla suoleen sisältöön nestettä. Kuituvalmisteet myös lisäävät suolen sisällön tilavuutta normalisoiden ulosteen koostumuksen, auttaen sekä löysään että kovaan vatsaan. Näitä valmisteita käyttäessä on tärkeää säätää annostus itselle oikeaksi.
Suolta stimuloivia ulostuslääkkeitä ei suositella käytettäväksi – kuitenkin, jos edellä mainitut elämäntapamuutokset ja ulostuslääkkeet eivät ole auttaneet, voi käyttöä tarkan harkinnan jälkeen kokeilla. Ne on tarkoitettu vain tilapäiseen, korkeintaan muutaman päivän käyttöön. Käytön jatkuessa pidempään, suoli tottuu lääkkeen tuomaan stimulaation, eikä toimi enää ilman lääkettä.
Peräruiskeet ovat nopea apu hankalan ummetuksen laukaisuun. Näitäkään ei kannata käyttää säännöllisesti, vaan ummetuksen hoitoa jatketaan tarvittaessa esimerkiksi makrogolilla.
Voiko lääkäri hoitaa ummetusta?
Jos kotihoito ei auta ja ummetus on häiritsevää, tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle. Erityisesti jos oireet pahenevat äkillisesti tai ummetukseen liittyy yleisoireita, on lääkärin arvio tilanteesta aiheellinen.
Farmaseuttimme auttavat sinua oikean valmisteen tai hoidon valinnassa. Kysy chatissamme parhaat vinkit ummetuksen hoitoon!